Chudokrevnost není jen o železe

02.02.2016 22:33

Chudokrevností (anémie) nazýváme situaci, kdy počet červených krvinek a množství hemoglobinu v krevním oběhu poklesne pod normální hranici. V TČM říkáme spíše „prázdnota krve“. Ne, že by jí bylo méně, jen není dostatečně kvalitní – něco jako „nedovařená polévka“. To dále potvrzuje soubor příznaků (symptomů), které tvoří „obraz nemoci“. Její projevy jsou rozmanité – od únavy, bledosti, krátkého dechu, přes alergie, slabou nebo zastavenou menstruaci, neplodnost, poruchy spánku atd. 

Základem léčby je vždy strava! TČM dokáže rození nové krve podpořit bylinnou léčbu, nebo akupunkturou. V rámci fototerapie a výživy mluvíme o dodání látek, které jsou pro krvetvorbu třeba. Každého jistě první napadne železo. Nejen o tomto stopovém prvku bude zbytek úvahy. Stejně, jako si Pepek námořník myslel, že mu ze špenátu plného železa narostou svaly (víme, že chyba se stala v desetinné čárce), tak i v tomto případě není zpravidla tím chybějícím článkem železo.

V našem organismu se železo zpravidla nachází ve formě organické, jako hemové železo, v menším množství ve formě anorganické – nehemové železo. Hemové železo v krvi nazýváme hemoglobin, ve svalech myoglobin. Červená krvinka má poměrně krátký život – asi 120 dní. Až doslouží, železo, které obsahuje, je recyklováno. Člověk, který přijímá ve stravě několikrát týdně maso (zejména červené) a má dostatečný příjem energie, denní ztráty nahradí. Jde o malá množství. Asi 1 mg u mužů a 2 mg u žen. Většinu použitého železa totiž recyklujeme. Ovšem za jistých podmínek. Těmi jsou. Dostatek energie z potravy, správná skladba bílkovin a nutričních látek, potřebných pro další procesy a reakce, kde na konci stojí nová, mladá a svěží červená krvinka. Co limituje krvetvorbu?

Vitamín E a C: Tyto dva nejznámější antioxidanty jsou důležité pro ochranu železa, uvolněného z použité krvinky a jeho další využití. Bez nich železo zůstává v těle a může působit toxicky. Riziko je větší, pokud používáte antiperspiranty s hliníkem. Vitamín E snižuje tělesnou potřebu kyslíku. Vit. C je důležitý pro stovky biochemických dějů a navíc přispívá k ochraně bílkovin. Podle TČM vit. E vyživuje krev, doplňuje Yang a posiluje šlachy a kosti. Vitamín C pročišťuje horkost (hlavně ze srdce), zastavuje krvácení, rozpouští toxiny a utišuje ducha.

Vitamíny skupiny B: zejména B6, B9 a B12Vit. B6 dokáže zvýšit  množství hemoglobinu během pár dnů i na dvojnásobek hodnoty. Přijímáme-li ho spolu s hořčíkem, je efekt ještě výraznější a rychlejší. Podle TČM „zprůchodňuje játra“ a napravuje Qi, pročišťuje horkost a uvolňuje stísněnost. Vitamín B9 (kyselina listová) a vitamín B12 se vzájemně kompenzují a jsou bezpodmínečně nutné pro správnou krvetvorbu. Bohužel, příliš vysoké dávky vitamínu B9 mohou vyvolat deficit vitamínu B12. Tento stav nastává často u lidí, kteří nepřijímají žádné živočišné produkty, nebo v těhotenství, pokud žena bere pouze kyselinu listovou. Podle TČM kyselina listová vyživuje krev a harmonizuje játra, utišuje ducha a plod. Vit. B12 zase doplňuje Qi a vyživuje krev a zastavuje krvácení. Nicméně, je potřeba brát celý B-komplex pro zajištění správného využití živin z potravy!

Kyseliny chlorovodíková: její dostatečná produkce v žaludku. Tato kyselina je bezpodmínečně nutná, aby železo přijímané potravou bylo vstřebáno. Pro její dostatečnou produkci jsou potřeba právě vitamíny skupiny B, zejména B1, B2, B3, B5 a B11 (cholin). Problémy se žaludkem – nejen kyselost a pálení žáhy, jsou jasným signálem, že je něco v nepořádku. Pomáhá i červená řepa (betain), sójová omáčka, kvalitní ocet, olivy… a správné dýchání. Bohužel i stres dokáže snížit produkci této – pro nás životně důležité kyseliny.

Hořčík: Ten je třeba přijímat společně s vápníkem (dvojnásobným množstvím) a vstřebává se v kyselém prostředí. Nejlépe jej doplní Kal-Mag, kde je přítomen vit. C jako okyselující složka. Dalšími deficitními prvky mohou být i měď a kobalt.

V případě, že vše výše zmíněné ošetříte a efekt nenastane, můžete začít podávat železo. Nejlepším zdrojem jsou játra (i sušená). Železo ze živočišných zdrojů je více využitelné, než z rostlinných. Vegetariáni, vegani a další, kteří nejí živočišné produkty by si měli hlídat přísun rostlinných bílkovin, kterých by mělo být na 1 kg hmotnosti přibližně 1,5 x více, než živočišných.

Nedostatek železa může nastat při rychlém svalovém růstu, v důsledku nárůstu myoglobinu ve svalech. I zde je třeba zvýšit příjem energie, bílkovin a všech již zmíněných živin.

Je logické, že náš organismus reaguje jak na množství a složení stravy, tak i na výdej energie. Psychická zátěž by měla být kompenzována fyzickou. Pokud je jedinou aktivitou po půldenním sezení v kanceláři procházka po supermarketu, vaření a úklid, sníží se úroveň bazálního metabolismu na hodnotu, která odpovídá jeho potřebě. Jinými slovy. Pokud chcete celkově posílit a tím i povzbudit krvetvorbu, pamatujte si: „VÝDEJ PODMIŇUJE PŘÍJEM“. Výdej má být rozumný, aby vás zase příliš nevyčerpal. Takto se zvýší potřeba a schopnost organismu přijmout a zpracovat dodané živiny. Často jsou to naše chutě, které upozorňují na potřebu té které živiny. Vždy je lepší, poradit se s povolaným člověkem, který dokáže zhodnotit stav a navrhnout další postup. Experimentovat na vlastní triko s doplňky výživy, bez znalostí dávkování a svého zdravotního stavu nedoporučuji.

Jaké jsou faktory, které krvetvorbu zhoršují? Typicky jsou to průmyslově zpracovaná, upravená jídla, dále alkohol, drogy, některé léky a antikoncepce. Dále nedostatek odpočinku. Zejména spánku – obnova krve probíhá nejvíce v noci, když spíme. Tyto faktory zvyšují nároky na všechny zmíněné živiny. Pokud zvýšené potřebě nevyhovíme, dopracujete se časem do již zmíněného stavu „prázdnoty krve“. Tato naše nejdůležitější tekutina si zaslouží, abychom jí neplýtvali a hlídali si ji, jako poklad, kterým bezesporu je.

Autor: Radim Jakeš

Kopírování článků je možné jen s uvedením autora a odkazu na stránku.

V článku jsou použity zkušenosti z vlastní praxe. Informace zde uvedené nenahrazují předepsanou lékařskou péči. V případě vážnějších onemocnění doporučuji konzultaci s vašim lékařem, zvláště, pokud užíváte dlouhodobě léky. Za použití informací bez správné diagnostiky nenesu odpovědnost!

Zdroje:
Adelle Davis – Uzdravme se
Jiří Janča – Co nám chybí
Bob Flaws – TAO zdravého stravování

 

Kontakt

Vivo Academy vivo-academy@seznam.cz