Nástrahy vánoc

20.12.2016 11:10

Jsou pro vás Vánoce svátky klidu a pohody bez dalších kilogramů? Nebo se nesou ve znamení jídla, kdy se v následujících měsících snažíte zbavit nabitých kil? Mezi hlavní nástrahy vánoc patří vánoční cukroví, stálé uzobávání laskomin a konečně tradiční Štědrovečerní menu.

Vánoční cukroví
Každého napadne, že obsahuje příliš mnoho cukru a tuku. Při pečení také často používáme ztužené tuky. Díky nekontrolovanému zobání sladkostí naroste příjem kalorií několikanásobně více, než jak je během celého roku.
Již při přípravě cukroví můžeme snížit množství cukru na polovinu. Ztužené tuky vyměníme za máslo, které dodá příjemnou vůni a poctivou chuť. Část tuku nahradíme rozmixovaným sušeným ovocem, nebo ořechy. Tučné máslové krémy nahradíme marmeládou.
Zdravější variantou může být nepečené cukroví, pro které využijte sušené ovoce a ořechy. Nyní přichází na řadu nejrůznější raw inspirace. Nepoužijeme cukr, leckde ani tuk, nebo rozhodně menší množství.
Cukrovím bychom neměli nahradit plnohodnotné jídlo. Dobrá varianta je si jej dát spolu s ovocem - sníme tak výrazně menší množství. Hlídejte si svou porci, pár kousků si naložte na malý dezertní talířek.

Inspiraci na zdravé vánoční cukroví: www.vyziva-poradna.cz/news/merunkovo-mandlove-kulicky1/

Jídlo během Štědrého dne
Tradičně pokud chceme vidět zlaté prasátko, celý den bychom se měli vzdát jídla. Závěr dne patří Štědrovečerní večeři. V některých domácnostech se dodržuje jen absence masa přes den, které je určeno k večeři. Celý den se hoduje na cukroví, jednohubkách a chlebíčcích, vánočce...
U chlebíčků a jednohubek můžeme pomazánky odlehčit jogurtem, žervé či tvarohem namísto majonézy. Tučný salám nahradíme šunkou.
Pohoštění pro návštěvu může být i netradiční. Neslané tortilla chipsy s několika dippy, jako třeba tvarohový, avokádový, rajčatový je nápaditá a zdravá varianta. K tomu ještě nakrájet zeleninu na proužky na namáčení, nebo jen samotné k zakusování.

Tradiční Štědrovečerní večeře
Večeří nemáme dohnat jídlo za celý den. Rybí polévka zahuštěná jíškou, navrch ještě doplněná smaženou houskou, kapr v trojobalu připravený na oleji a bramborový  salát plný majonézy – to vše dodá tělu obrovskou nálož kalorií. Večer u stromečku a televize již je nezužitkujeme. Výsledkem je tedy vytvoření tukových zásob, kterých se po vánocích budeme hůře zbavovat.
Jaké je tedy řešení? Rybí polévku můžeme připravit i bez zahuštění jíškou se spoustou zeleniny. Rybu upečte, či grilujte, není třeba ji obalovat a smažit. Je to velmi chutná a hlavně zdravá varianta bez množství přepáleného tuku. Tradiční bramborový salát odlehčíte nahrazením majonézy částečně, nebo zcela jogurtem.

Zdravé Štědrovečerní menu:  www.vyziva-poradna.cz/news/zdrava-stedrovecerni-vecere1/ 

Pár rad závěrem
Vyhnout bychom se měli bezmyšlenkovitému uzobávání u televize. Nejhorší je mít lákadla v dosahu. Pečlivým plánováním porcí, jak to děláme během roku, získáme kontrolu nad množstvím, kolik jsme toho za den snědli.
Alkohol také není bez viny. Jen navyšuje přijaté kalorie! Pijte v dostatečném množství vodu, ať předejdete dehydrataci a bolení hlavy.
Nezapomínejme ani o vánocích na pohyb. Procházka na čerstvém vzduchu vám udělá dobře a odvede vás od lákadel mlsání.

Autor: Šárka Jakešová

Kopírování článků je možné jen s uvedením autora a odkazu na stránku.

Kontakt

Vivo Academy vivo-academy@seznam.cz