Deset bodů pro zdravé stravování

27.02.2017 21:59

1.) Základem je pestrost ve stravě. Jídelníček může obsahovat i méně tradiční přílohy jako je pohanka, jáhly, quinou nebo bulgur. Ve zdravém jídelníčku jsou luštěniny aspoň 2x týdně a stejně tak i ryba.

2.) Jezte dostatek ovoce a zeleniny. Pokud chcete vařit zeleninu, kvůli zachování co nejvíce vitamínů ji vařte v páře.

3.) Dejte přednost celozrnným výrobkům. Ať už pečivu, těstovinám, rýži. Celozrnné obsahuje ve svrchní vrstvě důležité vitamíny a minerální látky, navíc pro tělo, zvlášť při hubnutí, je přínosné i pro množství vlákniny.

4.) Smetana, nebo mléko? Tučné, polotučné, nebo odtučněné? Při redukční dietě, kdy je třeba omezit množství tuku, sáhněte po polotučném mléku. Při zdravém stravování využijte klidně i smetanu (obsahuje méně laktózy), pro chuť postačí i menší množství. Light jogurty nemusí mít vždy méně kalorií než ty smetanové, zvlášť pokud jsou zahuštěné škroby.

5.) Uzeniny ve zdravém jídelníčku nemají místo. Ať už pro množství soli, nebo tuku. Vhodná je pouze vysokoprocentní masová šunka. Místo dortíků si dejte raději ovoce. Pokud sami pečete, zkuste nahradit máslové krémy tvarohem. Krásné a velmi dobré jsou i odlehčené moučníky jen s ovocem.

6.) Vynechte slané pochoutky jako smažené brambůrky, jsou plné tuku a soli. Stejně jako popcorn mají vysoký glykemický index a obsahují karcinogenní akrylamid. Sáček oříšků večer u televize není také ta správná volba, přeci jen obsahují mnoho tuku.

7.) Zkuste vařit bez jíšky. K zahuštění můžete využít strouhanou bramboru, zeleninu, cibuli.

8.) Pozor na hotové směsi koření, mívají v sobě skrytu sůl. Popusťte raději uzdu svojí fantazii při používání koření a hlavně zelených bylinek. Česnek dodá jídlu také skvělou chuť.

9.) „Hotovky“ se pro hubnutí nehodí. Jen v jídle, které si sami připravíte, víte, kolik obsahuje tuku, soli, cukru, nebo zda je zahuštěné moukou. Raději vařte jednoduše a z původních surovin. Není nad domácí kuchyni J Při nákupu potravin, čtěte etikety, ať znáte složení.

10.) Zákazy vedou k porušování. Občasný malý prohřešek se na váze neprojeví. Horší to pak je, když si zakazujete delší dobu, ve chvíli slabosti toho sníte daleko více. Důležité je množství, část dne, kdy to jíte a zda máte čas si to vychutnat.

Autor: Šárka Jakešová

Kopírování článků je možné jen s uvedením autora a odkazu na stránku.

Kontakt

Vivo Academy vivo-academy@seznam.cz